Awak, berucap disini

Tuesday, May 7, 2013

pilihan raya vs hari raya



Bahang pilihan raya tak habis lagi. Tapi bukan nak cakap pasal PRU 13 ni pon. Nak cakap pasal persamaan dan perbezaan pilihan raya dan hari raya.

  • Hari raya semua akan balik kampung untuk menyambut hari raya tapi selalunya berdasarkan sapa yang raya. Kalau Hari raya Aidilfitri/aidiladha orang melayu (islam)  yang balik kampung, klu chinese new year orang cina, klu deepavali org india yang balik kampung.
  • Pilihan raya, semua balik untuk mengundi tak kira bangsa. Jalan pun jem lebih lama dari biasa. hehe
  • Hari raya budak2 yang dapat duit raya
  • Pilihan raya budak2 x dapat duit, tapi parents dan mereka yang lebih 21 tahun yang dapat duit raya, sebab claim duit minyak balik mengundi di kampung.. ^_^
  • Hari raya waktu kita bermaaf-maafan antara satu sama lain
  • Pilihan raya ni,, boleh dikatakan sebaliknya. Hehehe..

Kalau berbalah pun, harap jangan lah simpan lama2 yek.. Hrap rakyat Malaysia takde la bersengketa, moga keamanan dapat dikekalkan. Dan kepada umat islam, Ramadhan dah dekat ni, jangan gaduh2,, mari muhasabah diri. Jangan pulak tunggu hari raya baru nak memaafkan, sapalah tahu berapa panjang umur kita ni.. ~Peace